MENÜ

EGYES OSZLOP
Vonal alakú tereptárgyak mellett történő menet során (bokorsor, árok, falak, szűk ösvények) használják. Fontos, hogy minden katona az előtte lévő lábnyomába lépjen, ezáltal is megtévesztve az ellenséget. A katonák jobbra illetve balra biztosítanak. Az utolsó ember (VÉGBÉL) néha hátra néz, hogy megelőzzék az esetleges hátba támadást. Célszerű 2 embert előre küldeni felderítőnek.

Kép

Előnyei:
- Oldalról jövő ellenséges támadás esetén (lesállás) hathatós védelmet nyújt.
- Hosszan vonalszerűen elhelyezkedő tereptárgyak mellett történő haladás során azok fedezéket nyújtanak.
- Az egyetlen használható alakzat nehezen járható terepen (pl. sűrű erdőségek, omladékos hegyoldalak, stb).

Hátrányai:
- Nem hatásos az előre történő tűzkiváltás során (éppen ezért az elöl haladó katona általában géppuskát visz magával).
- Szemből jövő ellenséges tűz esetén sebezhető az alakzat.
- Csökkenti a szárnyakra történő odafigyelés lehetőségét. (Mivel az előtte lévőket a mögöttük haladóknak szinte állandó jelleggel fél szemmel figyelni kell, ezért elveszi a figyelmét a fő feladatáról, hogy a meghatározott figyelési szektorban a terepet figyelje.)


FARKASFOG
A farkasfog kiválóan alkalmas olyan utakon történő haladásra, amelyek elég szélesek ahhoz, hogy a katonák az út két oldalán egymástól meghatározott távolságokra haladhassanak. Hasonlóan ez előzőekben elmondottakhoz. A katonák kifelé biztosítanak. Az utolsó 2 ember (VÉGBÉL) néha hátrafelé néz, hogy megelőzzék az esetleges hátba támadást. Célszerű 2 embert előre küldeni felderítőnek. Jobb illetve Bal oldal egy-egy tűzcsoport.

Kép

Előnyei:
- Könnyen irányítható alakzat.
- Éjszaka ajánlott alakzat.

Hátránya:
- Meglehetősen könnyű célpontot nyújt a farkasfogban haladó katonák sora.


ÉK-NYÍLHEGY
A ék alakzat a legalkalmasabb nyílt terep leküzdésére. A raj, amikor csak lehetősége van rá, ék alakzatban halad, mivel ebből az alakzatból igen könnyen lehet a többi alakzatot felvenni, és minden irányba reagálni az ellenséges támadásra. A parancsnok olyan helyet foglal el a rajban, ahonnan képes azt legjobban irányítani, és minél előrébb igyekszik helyezkedni, hogy jól lássa az esetleges történéseket. Célszerű 2 embert előre küldeni felderítőnek. Az utolsó 2 ember a szárnyak végén néha hátranéz, hogy megelőzzék az esetleges hátbatámadást. Jobb illetve Bal szárny egy-egy tűzcsoport.

Kép

Előnyei:
- Az elölről jövő támadás során viszonylag kis sebezhetőség.
- Kiválóan alkalmas nagy erejű tűz kiváltására minden irányba.
- Alkalmas nyílt terepen történő áthaladásra.

Hátrányai:
- Az irányítása nehézkes. Nehezebben irányítható, mint az eddig ismertetett alakzatok.
- Az oldalról jövő ellenséges támadás során sebezhetőbb, mint az oszlop alakzat.
- A parancsnoktól függően lehet, hogy a tűzcsoportok összekeverednek. Ezt mindenképpen el kell kerülni.


GYÉMÁNT
A gyémánt alakzatot általában éjszaka egy nyílt terepen történő áthaladás során alkalmazzuk. Nagyon hasonlít az előbb bemutatott ék alakzathoz, csak teljesen zárt. Éjszaka nyílt terepen elsősorban járőrtevékenység végrehajtása során ajánlott. Itt is az utolsó ember néha hátranéz... És itt is célszerű a felderítők előreküldése. Jobb illetve Bal szárny egy-egy tűzcsoport.

Kép

Előnyei:
- Könnyen irányítható.
- Nagyon hatásos minden irányba történő tűzkiváltás során.
- Körkörös figyelést és védelmet biztosít.

Hátránya:
- Ha nem tartják be a követési távolságokat, akkor könnyen sebezhetővé válhat.


VONAL
A vonal alakzat a támadás során leggyakrabban alkalmazott formáció (elsősorban a roham időszakában). Ez a (tűzcsoportonkénti előremozgás) "Tűzésmozgás" kivitelezéséhez szükséges alapalakzat is, de viszonylag nehezen irányítható. A katonák részéről nagy összeszokottságot, a parancsnok részéről pedig odafigyelést igényel. Éppen ezért a járőr nem használja, csak speciális feladatok végrehajtásakor. Ilyen például egy adott terep átfésülése, mely során a katonák párokban fedezve egymást, de a vonal alakzatot mindvégig megtartva fától fáig vagy fedezéktől fedezékig mozognak előre, majd onnan fedezik társukat. Az alakzat egy egy tűzcsoportból áll. Itt is célszerű előbiztosítókat kiküldeni (felderítők).

Kép

Harci cselekmények során gyakran az egyszerű módszerek a legjobbak. Az egyik legegyszerűbb és mégis az egyik leghatékonyabb módszer a csatavonalba állás. A fent leírt vonal alakzattól a csatavonal abban különbözik, hogy míg ott a katonák párokban mozognak egymást fedezve és a párok alkotnak vonal alakzatot, itt minden katona között viszonylag nagy távolság van, és így mozognak az ellenség felé mindvégig egyetlen egyenes vonalban maradva. A csatavonalnak a titka, hogy az egyes emberek egymástól kb. 10 méter távolságra vannak, így ha van egy mondjuk 10 főből álló osztag, a csatavonal 100 méter hosszú, vagy még hosszabb is lehet. Annyira nem szabad távol kerülni a szomszédos emberektől, hogy elveszítsük akár egyikükkel is a kapcsolatot. Középen áll a parancsnok, aki figyel rá, hogy mindenki egy vonalban maradjon. Fontos, hogy az alakzat parancsnoki utasításra ellenséges tűz ellenére is folytassa a mozgást előre, miközben továbbra is mindenki egyenes vonalban marad.

A csatavonal a következők miatt eredményes:
1. Egyszerű. Az airsoft játékosok általában nem képzett katonák, ezért az összetett módszerek kudarcra vannak ítélve.
2. A játékosok kapcsolatban maradnak egymással, így megteremtődik a játékosok közötti kommunikáció (ebben nagyon hasznos a kézjelek ismerete)
3. Mindegyik játékos kereszttűzzel tudja támogatni bármelyik másik játékost. Mivel a fedezékek nagy része csak egy irányból nyújtanak védelmet, ha két irányból lövünk egyidőben, az ellenség hatékony tűznek lesz kitéve. Ha megfelelően széthúzzuk a vonalat az ellenségnek igen nehéz lesz fedezéket találnia a csatavonal szárnyairól érkező tűz ellen.

 

Hírek

 • Csapat
  2013-06-27 19:31:58

  Kissebb-nagyobb viszájok és a csapatban történt átalakulás, tag és létszám változás miatt egy idejig inaktívak voltunk de mostmár újra a harcmezőn következő játékonkat megtaláljátok ITT vagy a főoldalon és a Depó dórumon

 • Honlap frissítés
  2013-02-03 19:54:56

  Ajánlom mindenki figyelmébe itt a weblapunkon a Játék képek fület!!!

  frrisitve lett rengeteg új és réggi képek kerültek elö

Szavazás

Tetszik az oldalunk
Na ne nevettess
Elmegy de ..
Tetszik
Igen nagyon jó
Asztali nézet